Dementie en voetverzorging

Dementie en voetverzorging

Mensen met dementie zijn vaak voortdurend aan het lopen. De sterke behoefte om alsmaar 'onderweg' te zijn, veroorzaakt pijn aan de voeten. Ook voor demente mensen die bedlegerig zijn of de hele dag in een rolstoel zitten is regelmatige voetverzorging van groot belang. Bij hen komen veel ontsteking aan de voeten en het onderbenen voor, die worden veroorzaakt door oedeem (vocht vasthouden) en stoornissen in de bloedsomloop.
Demente mensen voelen vaak de pijn niet of negeren deze, waardoor zij niet aangeven dat er problemen zijn.

 

Voetproblemen bij dementie

In de loop van een mensenleven zakken de voeten door, waardoor de voeten langer en breder worden. Bij beperkte bewegingsruimte van de voet - door bijvoorbeeld slecht passend schoeisel of te strak zittende kousen of sokken - ontstaan al snel pijnlijke voeten door ingroeiende nagels, likdoorns of eeltvorming. Preventief en frequent verzorgen van de voeten door een pedicure voorkomt deze klachten.

 

Brede werkervaring vereist

De benadering van dementerende cliënt vereist geduld en inzicht van de pedicure. Werkervaring en goede apparatuur zijn voorwaarden om in een ontspannen sfeer snel te kunnen handelen. Daarom zal de pedicure bij de behandeling van dementerende mensen onder ander letten op:
Hoe iemand met dementie reageert op een behandeling, is niet altijd te voorspellen. Daarom verdient een korte behandeltijd de voorkeur.

  • Een pedicure die rust uitstraalt en uitleg geeft van de handelingen, werkt afleidend en voorkomt angstreacties. 
  • Wanneer het onvermijdelijk is om geluid te maken, zal de pedicure alert zijn op schrikreacties. Moderne motoren, voorzien van een waterverneveling, verdienen aanbeveling. Deze geven een minder trillende sensatie aan de voet en daardoor minder pijnreacties.
  • Geduld is uitermate belangrijk. Als er sprake is van angst of onrust , doet lichamelijk contact zoals strelen, een hand vasthouden, samen (zachtjes) zingen, wonderen.
  • Het verdampen van oliën zoals cederhout met sinaasappel, werkt rustgevend.

Hoewel voetverzorging bij de demente cliënt zowel lichamelijk als geestelijk vaak heel vermoeiend is, worden geduld en tact beloond door positieve reacties. Veelal wordt een voetmassage aan het eind van de behandeling zeer gewaardeerd. De pijn is vaak verdwenen.
 

Samenwerking tussen verpleging / verzorging en pedicure

Goed overleg met de verpleging of verzorging is voor de pedicure van belang. Enerzijds geeft de pedicure adviezen over preventieve maatregelen bij voetklachten, anderzijds kan de verpleging of verzorging de nodige informatie of hulp geven om de behandeling zo goed mogelijk te laten verlopen.

 

Tips over verzorging van de 'oudere' voet

Klik hier voor tips over verzorging van de oudere voet.


Bron: ProVoet

Diabetes en voeten

De voeten van diabetespatiënten hebben extra zorg nodig. Regelmatige controle en behandeling door een speciaal opgeleide pedicure kunnen ernstige problemen voorkomen. Waarom?

Lees meer...

 

Reuma en voeten

De voeten van reumapatiënten vragen extra zorg. Hun voeten zijn meer kwetsbaar en gevoeliger dan de voeten van gezonde mensen.

Lees meer...

 

Dementie en voetverzoring

Mensen met dementie zijn vaak voortdurend aan het lopen. De sterke behoefte om alsmaar 'onderweg' te zijn, veroorzaakt pijn aan de voeten. Ook voor demente mensen die bedlegerig zijn of de hele dag in een rolstoel zitten is regelmatige voetverzorging van groot belang.

Lees meer...

 

Sporters

Sporters

Steeds meer mensen sporten. Niet alleen bij voetbal en loopsporten, maar bij vrijwel alle takken van sport komt iedere verplaatsing voort vanuit de voeten.

Lees meer...

 

Cosmetische voetverzorging

Sporters

Veel pedicures verwijderen niet alleen eelt en likdoorns, maar hebben ook cosmetische voetverzorging in hun aanbod.

Lees meer...